gülümsemeyi severim

ted ve 20

tedle 21 günde bugün, hangi videoyu dinleyeceğimi seçerken günlük ruh halim yönlendiriyor beni, dünden aklımda kalanlara göre bakıyorum başlıklara, keyfime göre seçiyorum, bugün ne öğrensem sorusunun cevabını arıyorum. 

bugün dinlemek üzerine bir video izledim, dinledim.  Konuşmacı Julian Treasure , 5 dakikalık minik bir konuşma yapıyor, ve konuşmasına dinleme yetimizi kaybediyoruz diyerek başlıyor. iletişimde yüzde 60 lık oranın dinlemeye ayrıldığı ancak sadece dinlediklerimizin yüzde 25 i akılda tuttuğumuzu söylüyor. dinlediğimiz şeylerin ağırlıklı olarak farklılıklar olduğunu belirtiyor. pembe gürültüye (sırf adında pembe olduğu için aklımda kalmış olabilir :) 2 dakikadan fazla maruz kalınca bu sesi artık duymadığımızı söylüyor. 

etkili dinleme için 5 minik alıştırmayı anlatıyor konuşmasının sonunda, içinde benim hiç dayanamadığım sesler olan kahve makinesi, bulaşık makinesi dinlemek gibi değişik öneriler var. 

beni konuşmasında en çok etkileyen cümlesi " dinlemek için niyet önemlidir." ve eşine evlenirken verdiği söz " seni sanki her gün ilk kez dinliyormuş gibi dinleyeceğime söz veriyorum."



dinlemek önemli ve değerli, ben şöyle düşünüyorum karşımdakini dinlerken, ben kendi söyleyeceklerimi biliyorum ve karşımdakinin düşüncesini bilmiyorum, bazen tekrar tekrar anlatılan hikayeleri ilk kez duyuyormuş gibi heyecanla sonuna kadar dinliyorum, biliyorum ki o hikaye özel olduğu için defalarca anlatılmak isteniyor, ne gerek var, bunu anlatmıştın demeye, anlatmak isteyenin hevesini kırmaya... 

dinleyeninizin bol olacağı, etkili dinlemeyi öğreneceğimiz günlere...

ben herkes mutlu olsun isterim.

öptüm, bye

2 yorum:

denizzeynep dedi ki...

Bu müthiş : " seni sanki her gün ilk kez dinliyormuş gibi dinleyeceğime söz veriyorum." :)

emineköran dedi ki...

ilham verici bir söz :)